Uimavesien valvonta

Uimaveden laatua seurataan 15.6.–31.8. välisenä aikana. Yleisiltä uimarannoilta otetaan vesinäytteitä joka kuukausi. Viimeisimmät veden laadun tutkimustulokset ovat esillä uimarannan ilmoitustaululla.

Jos uimavedessä havaitaan terveydelle haitallisia muutoksia, kuten sinilevää, niistä tiedotetaan uimarannalla. Sinilevän esiintyminen voi vaihdella nopeasti. Siksi uimarin kannattaa tarkkailla myös silmämääräisesti uimaveden tilaa ennen uimaan menemistä.

Ilmoita uimaveden laatuun liittyvistä epäilyistä rannan ylläpitäjälle tai terveysvalvonta@hollola.fi, puh. 03 780 0211.

Lisätietoja: https://ymparistoterveys.hollola.fi/

Tiedote on luettavissa täältä.

Jäätelökioskin huoneentaulu

Päijät-Hämeen ympäristöterveys on laatinut huoneentaulun jäätelökioskeille. Sen tarkoitus on muistuttaa jäätelökioskeissa työskenteleviä jäätelökauhojen puhtaanapidosta. Huoneentaulun voi tulostaa jäätelökioskin seinälle täältä.

Muista tehdä ilmoitus säännöllisen lyhytaikaisen majoituksen tarjoamisesta

Viime vuosina majoitushuoneistojen ja loma-asuntojen tarjonta on lisääntynyt mm. erilaisilla verkkoalustoilla. Majoituskohteiden nykytilanteen selvittämiseksi Päijät-Hämeen ympäristöterveys toteutti toimialueellaan 2023–2024 valvontaprojektin, jonka tavoitteena oli selvittää tarjottavien loma-asuntojen ja majoitushuoneistojen toimijoita.
Projektin yhteydessä toimijoita tiedotettiin terveydensuojelulain mukaisesta ilmoitusvelvollisuudesta ja terveysturvallisuudesta. Vuokrattaviin loma-asuntoihin tulee usein talousvesi omasta kaivosta. Terveydensuojeluviranomainen valvoo kyseisten loma-asuntojen talousvettä ottamalla näytteitä kolmen vuoden välein.

Terveydensuojelulain mukaan majoitustoimintaan tarkoitetusta tilasta on tehtävä ilmoitus paikalliselle terveydensuojeluviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koske myös verkkoalustojen kautta säännöllisesti vuokrattavia lyhytaikaiseen majoittumiseen tarkoitettuja huoneistoja, kuten Airbnb -huoneistoja ja loma-asuntoja. Ilmoitusvelvollisuus koskee ei-ammattimaista majoitustoimintaa silloin, kun se tapahtuu erikseen majoitustoimintaan varatussa tilassa.

Ilmoitusmenettelyn tavoitteena on varmistaa, että majoittumiseen tarjottavat tilat olisivat terveysturvallisia käyttää. Päijät-Hämeessä on ilmoitusvelvollisia majoitushuoneistoja 406 kappaletta. Näistä noin 100 toiminnanharjoittajaa on tehnyt ilmoituksen toiminnastaan. Alueella on edelleen runsaasti valvonnan ulkopuolella olevia lyhytaikaiseen majoitukseen tarkoitettuja huoneistoja.

Projektissa selvisi, että ilmoitusmenettelyä ei tiedosteta ja valvonnan ulkopuolella on vielä paljon kiinteistöjä. Päijät-Hämeen ympäristöterveys muistuttaa toiminnanharjoittajia ilmoitusvelvollisuuden noudattamisesta.

Majoitustilan vuokraajan on hyvä varmistaa, että vuokrattava majoitustila on terveydensuojeluviranomaisen valvonnassa.

Lisätietoja:
terveydensuojeluinsinööri Mika Nyman 044 480 1160 (4.4 saakka), terveydensuojeluinsinööri Jari Ahonen 044 480 1135 (7.4-)

Ohje tupakoinnin järjestämisestä yleisötapahtumissa

Päijät-Hämeen ympäristöterveys on laatinut ohjeen tupakoinnin järjestämisestä erilaisten yleisötapahtumien yhteydessä.

Tupakointi on kielletty ulkoalueilla järjestettävien yleisten tilaisuuksien katoksissa, katsomoissa ja muissa tiloissa, joissa osallistuja oleskelevat paikallaan. Kiellon tarkoituksena on taata kaikille osallistujille terveellinen ja miellyttävä ympäristö. Tupakointipaikan järjestäminen edellyttää huolellista suunnittelua ja osallistujille tulee tiedottaa selkeästi tupakointipaikan sijainnista ja säännöistä.

Lisätietoja: terveysvalvonta@hollola.fi

Maatilojen varautumiskoulutuksien sarja

Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen maaseutuyksikkö järjestää varautumiskoulutusten sarjan, joka alkaa 8.4.2025 ja jatkuu 22.4.2025.

Koulutukset löytyvät maaseutu.fi sekä maaseutuverkosto.fi tapahtumasivustoilta, joissa on lisätietoa koulutuksista sekä liittymislinkit itse koulutuksiin.

Ensimmäinen koulutus 8.4.2025 Maatilojen riskien hallinta, maatilan riskit ja niihin varautuminen ym.

Toinen koulutus 22.4.5025 Maatilan sähköturvallisuus.

Elintarvikevalvonnan Oiva-tulokset hyvällä tasolla vuonna 2024

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden elintarvikevalvojat tekivät yhteensä 460 Oiva-tarkastusta elintarvikehuoneistoihin.

Elintarvikevalvonnan tarkastuksella arvioidaan elintarvikelainsäädännön noudattamista asiakokonaisuuksittain, joille jokaiselle annetaan oma arvio: oivallinen (A), hyvä (B), korjattavaa (C) tai huono (D). Tarkastuksen kokonaistulos määräytyy heikoimman arvion perusteella. Vuoden 2024 tarkastuksista kokonaistulokseltaan oli oivallisia tai hyviä suurin osa, 405 kpl. Kehotus tai määräys korjata elintarviketurvallisuutta vaarantava tai kuluttajaa harhaanjohtava epäkohta jouduttiin antamaan 55 kertaa. Tarkastusmäärät ja niiden tulokset pysyivät Päijät-Hämeen ympäristöterveydessä samalla tasolla kuin vuonna 2023.

Tiedot yritysten elintarvikevalvonnan tuloksista löytyy Oiva-raportin muodossa. Raportilla näkyvä hymynaama kertoo tarkastuksen tuloksen. Oiva-raportti on nähtävillä elintarvikehuoneistossa. Tietoa tarkastustuloksista voi hakea myös Oivahymy.fi -sivustolta.

Virhe terveydensuojelun perusmaksujen eräpäivissä

21.2.2025 laskutusaineistossa olleen teknisen virheen takia asiakkaille on tulostunut virheellisellä laskun päiväyksellä (21.1.2025) ja eräpäivällä (11.2.2025) laskuja.

Pahoittelemme tapahtunutta!

Eräpäiväksi on korjattu näille laskuille 17.3.2025 eikä tämä vaadi asiakkailta yhteydenottoa.

Lintujen ulkonapitokielto 8.2. – 31.5.

Kevät saapuu! Siipikarjan ja muiden lintujen vuosittainen ulkonapitokielto on voimassa 8.2.–31.5. koko Suomen alueella lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi.

Ulkonapitokielto ei koske:

  1. eläintarhoja
  2. kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja,
  3. tarhattuja sileälastaisia lintuja, sekä
  4. pitopaikkoja, joissa ulkotarha on kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25 mm) tai muulla vastaavalla tavalla siten, etteivät luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut pääse kosketuksiin ulkotarhassa pidettävien lintujen kanssa.

Lintujen ulkonapidosta 8.2.-31.5. välisenä aikana on tehtävä kunnaneläinlääkärille kirjallinen ilmoitus. Ilmoituksesta on käytävä ilmi lintulajit, lintujen lukumäärä sekä selvitys siitä, miten lintujen suojaaminen luonnonvaraisilta vesi- ja petolinnuilta toteutetaan ulkotarhassa. Ilmoitusta ei tarvitse uusia vuosittain, ellei lintujen pidossa tapahdu olennaisia muutoksia.

Linkki Ruokaviraston lintujen ulkonapidon ilmoituslomakkeeseen.

Ohje löytyy Ruokaviraston ohjesivulta.

Majoitustoiminnan valvontakäytännön muutos

Päijät-Hämeen terveydensuojeluviranomainen on valvonut säännöllisillä tarkastuksilla lyhytaikaisesti vuokrattuja kalustettuja asuntoja ja loma-asuntoja valtakunnallisen valvontasuunnitelman mukaisesti viiden vuoden välein. Vuoden 2025 alusta valvontakäytäntö tulee muuttumaan ja tarkastuksia tehdään jatkossa projektiluonteisesti tai terveyshaittaepäilyjen selvittämisen yhteydessä.

Uusi/aloittava majoitustoiminta edellyttää ilmoituksen tekemistä terveydensuojeluviranomaiselle. Majoitustoimintaan ilmoitettavat huoneistot tarkastetaan kerran ilmoitusmenettelyn yhteydessä, jossa määritetään säännöllisen valvonnan tarve riskinarvioinnin perusteella.

Majoitushuoneistosta, jolla on oma talousvesikaivo, otetaan talousvesinäyte kolmen vuoden välein. Terveydensuojeluviranomainen huolehtii näytteenotosta. Säännöllisellä näytteenotolla varmistetaan majoitustoiminnassa käytettävän talousveden laatu.

Ilmoituslomakkeet

Lisätietoja: terveysvalvonta(at)hollola.fi

Eläinlääkäripalvelut viikoilla 51-1

Päijät-Hämeen ympäristöterveydenhuollon eläinlääkintähuollon kiireettömiä palveluita on joulun ja uuden vuoden aikana viikoilla 51-1 saatavilla rajoitetusti. Ennaltaehkäisevää hoitoa ja kiireettömiä toimenpiteitä voi joutua odottamaan tavanomaista pidempään.

Lomakaudella eläinlääkärin vastaanotoille suositellaan varaamaan aika etukäteen puhelimitse. Kaikilla Päijät-Hämeen kunnaneläinlääkärivastaanotoilla ei lomakaudella ole eläinlääkäriä paikalla jokaisena päivänä, jolloin palvelu on saatavilla naapurikunnasta. Hollolan vastaanotto on kiinni viikon 52, jolloin potilaat hoidetaan Kärkölän toimipisteestä käsin.

Ajanvarauksia ja tiedusteluja varten kunnaneläinlääkäreillä on puhelinaika arkiaamuisin klo 8–9. Muina aikoina kunnaneläinlääkärit ovat toimenpiteissä ja tilakäynneillä, eivätkä välttämättä pysty vastaamaan puhelimeen. Kiireellisissä asioissa puhelinajan ulkopuolella kunnaneläinlääkärin puhelinvastaajaan voi jättää yhteydenottopyynnön.  

Eläinlääkäripäivystys virka-ajan ulkopuolella arki-iltaisin tapahtuu klo 16–8. Viikonloppujen ja arkipyhien päivystys on tarkoitettu ainoastaan kiireellistä hoitoa vaativille eläinten sairastapauksille. Päivystyksessä eläimille annetaan pääsääntöisesti ensiapuluonteista hoitoa.   Päijät-Hämeen ympäristöterveyden kunnaneläinlääkärit tarjoavat peruseläinlääkäripalveluita alueen hyötyeläimille ja lemmikeille.