Uima-altaat

Viimeksi päivitetty: 24.06.2024

Päijät-Hämeen ympäristöterveys valvoo terveydensuojelulain ja allasasetuksen mukaisesti uimahallien ja kylpylöiden sisä- ja ulkoaltaiden sekä vastaavien laitosten kuten hotellien allasosastojen olosuhteita ja allasvesien laatua. Nämä ovat yleisessä käytössä olevia altaita, joihin yleisöllä on pääsy maksua vastaan tai vastikkeetta.

Allasvesinäytteitä otetaan suunnitelman mukaan ja kohteita tarkastetaan säännöllisesti. Allasvesinäytteistä tutkitaan mikrobiologista ja kemiallista laatua sekä vedenkäsittelyn toimivuutta kuvaavia tutkimuksia. Myös ylläpitäjä seuraa omavalvonnassaan vedenkäsittelyn toimivuutta käyttötarkkailumittauksin.

Allasveden valvontatutkimustulokset on oltava uima-altaiden käyttäjien nähtävillä ja helposti havaittavassa pakassa. Tulokset löytyvät esimerkiksi sisäänkäynnin yhteydestä tai ilmoitustaululta.

Muiden kuin edellä mainittujen allasvesiasetuksen mukaisten altaiden huollosta ja puhtaanapidosta vastaa ylläpitäjä tai toiminnanharjoittaja omavalvonnassaan. Näitä ovat taloyhtiöiden vain taloyhtiön asukkaille tarkoitetut altaat ja esimerkiksi majoitustoiminnan yhteydessä oleva poreallas tai allas, johon vesi vaihdetaan jokaisen käyttökerran jälkeen tai täytetään tai tyhjennetään itse. Samoin myös kahluuallas, jossa ei ole jatkuvaa vedenkäsittelyä tai siirrettävä allas, kuten vuokrattava kylpytynnyri.

Jos epäilet sairastuneesi allasvesienvälityksellä toimi linkistä löytyvän ohjeen mukaan.