Eläinten tuonti ja vienti

Viimeksi päivitetty: 15.04.2024

Eläimen tuoja tai viejä on aina vastuussa maahantuloehtojen täyttymisestä.  

Kun tuot eläimen Suomeen, selvitä aina ensin tuontivaatimukset Ruokavirastosta (hakukone). Eläinten tuontiin liittyvät vaatimukset vaihtelevat eläinlajin ja alkuperämaan mukaan. Jos maahantuontiedellytykset eivät täyty, eläin määrätään palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi. Eläimen tuoja vastaa näistä aiheutuvista kustannuksista. Lisäksi kannattaa selvittää esim. lentoyhtiön vaatimukset kuljetusten suhteen.

Jos tuot lemmikkieläimen EU:n alueelta, sinun ei tarvitse ilmoittaa siitä tullille. Mikäli lemmikki tuodaan EU:n ulkopuolelta, tarkistetaan ne aina. Tarkastuksen tekee joko tulli tai rajaeläinlääkäri. Selvitä Ruokavirastosta, vaatiiko eläimesi tuonti rajaeläinlääkärin tarkastusta. Tuoja on aina itse vastuussa tuontiehtojen täyttymisestä ja tarkastuksesta.

Tulli tarkastaa EU:n ulkopuolelta saapuvan matkustajan mukana maahan tuotavat lemmikit, joita ei myydä tai luovuteta eteenpäin EU:n alueella ja joita on enintään viisi kappaletta. Tarkastus tehdään siihen hyväksytyllä saapumispaikalla ensimmäisessä EU-jäsenmaassa, johon lemmikki saapuu. Muille eläimille on tehtävä eläinlääkinnällinen rajatarkastus.

Kun viet eläimen ulkomaille, on vientiehdot selvitettävä aina kohdemaasta. Vientiehdot voi selvittää esimerkiksi kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta.

Viennissä tarvittavia eläinten terveyttä koskevia virallisia terveystodistuksia myöntävät ainoastaan virkaeläinlääkärit omalla toimialueellaan. Mikäli tarvitset eläimen vientiä varten virallisen terveystarkastuksen ja terveystodistuksen (ns. TRACES-todistus) tai vientitodistuksen EU:n ulkopuoliseen maahan, ota yhteyttä alueesi kunnaneläinlääkäriin tai valvontaeläinlääkäriin vähintään KAKSI VIIKKOA ennen lähtöpäivää. Tarkastus ja todistus ovat toimijalle maksullisia.

Valvontaeläinlääkäreiden sähköpostiosoite on elainsuojelu(at)hollola.fi
Valvontaeläinlääkäri puh. 044 480 1184

Kaupallinen tuonti ja vienti – Ruokavirasto , avautuu uuteen välilehteen Traces-järjestelmä , avautuu uuteen välilehteen Tulli/eläimet , avautuu uuteen välilehteen