Elintarvikekontaktimateriaalit

Viimeksi päivitetty: 15.03.2024

Kaikki materiaalit ja tarvikkeet, jotka ovat suoraan tai välillisesti kosketuksissa elintarvikkeisiin, kutsutaan elintarvikekontaktimateriaaleiksi.

Kontaktimateriaaleja ovat muun muassa:

  • elintarvikkeiden pakkausmateriaalit kuten muovipussit, muovikalvot, paperipussit, kartonkilaatikot, foliot, kertakäyttöastiat
  • astiat ja ruokailuvälineet
  • ruoanvalmistusvälineet kuten kattilat, paistinpannut ja uunipellit, kauhat ja vispilät
  • ruoanvalmistuslaitteet kuten yleiskone, vispauskone, mehupuristin ja kahvinkeitin
  • ruoanvalmistuslaitteiden osat kuten laitteiden tiivisteet, letkut, putket ja rattaat
  • erilaiset pinnat kuten työpöytäpinnat, kuljetinhihnat, suodatuskankaat ja niin edelleen
  • erilaiset lopullisten kontaktimateriaalien valmistuksessa käytettävät välimateriaalit kuten painovärit, muovigranulaatit, muovin ja lisäaineiden seokset, sellu ja keramiikan lasitteet ja saviainekset.

Kontaktimateriaalien tulee olla kemialliselta ja mikrobiologiselta laadultaan turvallisia. Niistä ei saa siirtyä elintarvikkeeseen niiden ainesosia sellaisia määriä, että elintarvike muuttuisi ihmisen terveydelle vaaralliseksi. Myöskään elintarvikkeen koostumus tai esimerkiksi maku ei saa muuttua ei-toivotulla tavalla kontaktimateriaalin vaikutuksesta. Elintarvikealan toimijan on huolehdittava, että pakkausmateriaalit ja muut kontaktimateriaalit ovat elintarvikekelpoisia.

Kontaktimateriaalitoimijat

Kontaktimateriaalialan toimijoita ovat mm. valmistajat, maahantuojat ja tukkukauppiaat, eli kaikki, jotka saattavat kontaktimateriaaleja markkinoille.

Kontaktimateriaalitoimijoiden on tehtävä ilmoitus toiminnasta Päijät-Hämeen ympäristöterveyteen.