Luonnoneläimet

Viimeksi päivitetty: 15.04.2024

Kuolleet luonnoneläimet

Asutusalueilta kuolleena löytyneet pienikokoiset, luonnonvaraiset eläimet ja linnut voi hävittää tavallisen sekajätteen joukossa paikallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti tai haudata maahan. Eläimeen tai lintuun ei koskaan pidä koskea paljain käsin. Metsäalueille kuolleet eläimet voi jättää paikoilleen, luonto hoitaa hävityksen.

Terveyshaittaa aiheuttavan raadon hävittämisestä vastaa maanomistaja. Taajamien katualueilla maanomistajan tehtäviä hoitaa kunnan tekninen toimiala ja maanteiden varsista voi ottaa yhteyttä liikenteen asiakaspalveluun joko sähköisesti osoitteessa Liikenteen asiakaspalvelu -internetsivuilla tai puhelimitse 029 502 0600.

Jos epäilet, että eläin on sairastanut jotain ihmisiin tai eläimiin tarttuvaa tautia tai mikäli kuolleita eläimiä löytyy joltain alueelta runsaasti, ota yhteyttä valvontaeläinlääkäriin. Kuolleina löytyviä villieläimiä voi myös toimittaa ruumiinavaukseen Ruokaviraston Oulun toimipisteeseen. Kuolleena löytyneestä villisiasta tai hirvestä on aina tehtävä ilmoitus kunnaneläinlääkärille tai päivystysaikaan päivystävälle eläinlääkärille. Villisioista otetaan näytteitä tutkittavaksi afrikkalaisen sikaruton varalta ja hirvistä näivetystaudin varalta. Näytteenoton jälkeen ruhot tulee haudata. Apua voi pyytää paikalliselta metsästysseuralta.

Lintuinfluenssaa voi epäillä, jos löytyy useita kuolleita lintuja (erityisesti vesilintuja), ole yhteydessä valvontaeläinlääkäriin.

Valvontaeläinlääkäreiden yhteystiedot:

Valvontaeläinlääkäreiden sähköpostiosoite on elainsuojelu(at)hollola.fi
Valvontaeläinlääkäri puh. 044 480 1184

Ilmoita havaintosi kuolleesta villieläimestä (Ruokavirasto) , avautuu uuteen välilehteen Kuolleet luonnonvaraiset eläimet (Ruokavirasto) , avautuu uuteen välilehteen Näytteenotto kuolleesta villisiasta (Ruokavirasto) , avautuu uuteen välilehteen Lähete tutkimukseen (Ruokavirasto) , avautuu uuteen välilehteen Afrikkalainen sikarutto (Ruokavirasto) , avautuu uuteen välilehteen Kuolleena löytyneet riistaeläimet (Suomen riistakeskus) , avautuu uuteen välilehteen

Sairas tai loukkaantunut luonnoneläin

Eläinhoitolat

Korkeasaaren villieläinsairaala  p. 040 334 2954

Villieläinten pelastuspalvelu, Hoitola Sari Valtanen, Takamaantie 63, 16310 Virenoja, puh puh. 0407354470  (Orimattila)

Jokaisella on velvollisuus auttaa

Luonnonsuojelulaki ja eläinten hyvinvointilaki velvoittavat auttamaan apua tarvitsevia luonnoneläimiä. Selkeästi loukkaantunut eläin tai yksinäinen, huonokuntoinen poikanen tarvitsee apua, mutta on hyvä seurata hetki eläintä ja kartoittaa tilanne ennen kiinniottamista. Esimerkiksi yksinäiseltä näyttävän linnun- tai jäniksenpoikasen emo saattaa olla lähellä, ja ihmisen haju poikasessa voi aiheuttaa poikasen hylätyksi tulemisen. Täyskasvuiset linnut voivat myös esittää loukkaantunutta, jos tarkoituksena on saada mahdollinen uhka pois pesän tai poikasten läheltä.

Luo eläimelle turvallinen ympäristö

Villieläimet pyrkivät peittämään sairauksien oireita ja siksi silminnähden sairas yksilö, joka antaa ottaa itsensä kiinni, on yleensä hyvin vakavasti sairas. Monet villieläimet kokevat vangitsemisen ja hoitotoimenpiteet äärimmäisen stressaavina: luonnonlinnut voivat jopa menehtyä käsittelyn aiheuttamaan stressiin. Eläimen käsittelijällä on hyvä olla esimerkiksi hanskat tai pyyhe suojana, sillä loukkaantunut eläin voi yrittää puolustautua puremalla tai kynsimällä. Linnuilla on ontot luut, joten ne loukkaantuvat rajusta käsittelystä helposti.

Luonnoneläimiä ei saa ottaa pysyvään hoitoon, vaan hoidon tavoitteena on aina palauttaa eläin luontaiseen elinympäristöönsä. Jos otat luonnonvaraisen eläimen hoitoon, muista käyttäytyä rauhallisesti ja luoda eläimelle turvallinen, hiljainen, hämärä ja lämmin ympäristö. Yleensä sopiva pienen eläimen väliaikainen pitopaikka on pahvilaatikko, jonka pohjalle on asetettu pyyheliina, jossa ilma vaihtuu (esimerkiksi ilmareikien kautta). Tarjoa eläimelle vettä sekä mahdollisesti jotain lajin ruokavalioon kuuluvaa ravintoa. Jos hoidossa olevan eläimen vointi ei muutaman tunnin sisällä kohennu, on syytä miettiä jatkotoimenpiteitä.

Luonnonvaraisten eläinten hoito eläinlääkärivastaanotolla

Jos luonnonvarainen eläin tarvitsee eläinlääkinnällistä apua, ota yhteyttä kunnaneläinlääkäriin. Eläimen noutoa vastaanotolle ei pystytä tarjoamaan, mutta vastaanotolle tuodun loukkaantuneen yksilön eläinlääkinnällinen hoito on maksutonta.

Yleisesti esiintyvien luonnoneläinlajien eläinlääkinnällinen hoito perustuu kysymykseen, pystyykö se selviytymään jatkossa luonnossa vai ei. Kaikille eläimille tehdään hoitoarvio ja uhanalaisille sekä harvinaisille lajeille pyritään aina löytämään jatkohoitopaikka. Usein järkevin ratkaisu on eläimen lopettaminen, mikäli todetaan että eläin ei pysty selviytymään luonnossa.