Tupakointikiellot asuntoyhteisöissä

Viimeksi päivitetty: 15.04.2024

Asuntoyhteisön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa ei saa tupakoida. Tämmöisiä tiloja ovat esimerkiksi porraskäytävä, ullakko- ja kellaritilat, kerhotilat sekä yhteinen sauna.

Asuinyhteisö voi halutessaan järjestyssäännöissään kieltää tupakoinnin sen hallitsemissa yhteisissä ulkotiloissa. Esimerkiksi rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueella, yhteisillä parvekkeilla, yhteisellä ulkoterassilla tai pysäköintialueella.

Asuinyhteisö voi hakea tupakointikieltoa huoneistoparvekkeille, huoneiston käytössä olevaan ulkotilaan tai jopa asuntojen sisätiloihin. Tupakointikiellon määrää kunnan viranomainen taloyhtiön hakemuksesta. Yksittäinen asukas ei voi hakea tupakointikieltoa viranomaiselta.

Viranomaisen määräämiin tupakointikieltoihin kannattaa turvautua vasta silloin, jos tupakoinnin aiheuttamia haittoja ei saa asuinyhteisössä muuten ratkaistua. Ensisijaisesti tupakointiin liittyvät ongelmatilanteet on suositeltavaa ratkaista keskustelemalla ja vaikkapa osoittamalla tupakoinnille sallittu paikka kiinteistön alueelta.

Isännöintiliitto ja kiinteistöliitto on laatineet ohjeet asuinyhteisöille tupakointikiellon hakemisesta. Ohjeet löytyvät mm. kiinteistöliiton nettisivuilta

Työkaluja tupakointikieltojen hakemiseen Kiinteistöliitto , avautuu uuteen välilehteen