Jos kuljetat juomavettä mökille tai muihin tilapäistarpeisiin kanistereissa, on vesikanisterien puhtaudesta syytä pitää huolta ja kiinnittää huomiota oikeanlaiseen kanisteriin, käytettävän veden laatuun sekä kanisteriveden säilyttämiseen.

Käytä juomavesikanisterina ainoastaan elintarvikekäyttöön hyväksyttyä kanisteria. Sen tunnistat kuppi ja haarukka -merkistä.

Kanisterin puhdistukseen suositeltavin tapa on käsinpesu. Huuhtele kanisteri kylmällä vedellä muutaman kerran. Lisää vettä ja tilkka astianpesuainetta kanisteriin. Ravista voimakkaasti, jotta saippuavesi pääsee joka puolelle. Jos kanisterin suuaukko on tarpeeksi iso, käytä puhdistamiseen astianpesu- tai pulloharjaa ja harjaa kevyesti vesikanisterin sisäpinnat puhtaiksi. Huuhtele useita kertoja ravistelemalla puhtaalla vedellä, jotta saat kaikki pesuainejämät pois. Älä käytä voimakkaita pesuaineita tai liuottimia, joista voi imeytyä jäämiä kanisterin muoviin. Pesun jälkeen kanisteri on suositeltavaa myös desinfioida muutaman kerran vuodessa.

Jos kanisteri on hankalan muotoinen etkä saa puhdistettua sitä harjan avulla voit käyttää elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä desinfiointiaineita valmistajan ohjeiden mukaisesti. Desinfiointiin soveltuvat laimennettuna myös esimerkiksi etikka, sitruunahappo ja ruokasooda. Huuhtele ja kuivata kanisteri huolellisesti myös desinfioinnin jälkeen.

Vesikanisteri on suositeltavaa huuhdella kylmällä vedellä aina ennen ja jälkeen kanisterin käytön. Kanisterin puhdistuksen jälkeen on tärkeää jättää se kuivumaan puhtaaseen paikkaan suuaukko alaspäin.

Hyvälaatuinen talousvesi on tuoretuote, eikä sen laatu koskaan parane säilytyksessä puhtaassakaan kanisterissa. Verkostovesi säilyy kanisterissa usein hieman käsittelemätöntä kaivovettä paremmin. Säilytä kanisterivesi mahdollisimman viileässä paikassa ja suoralta auringonvalolta suojattuna. Vaihda kanisterivesi viimeistään muutaman vuorokauden välein. Jos käytät talousvetenäsi oman kaivon vettä, suosittelemme veden laadun tarkastamista vesinäytteellä 3–5 vuoden välein. Lisätietoa talousvedestä löydät www.vesi.fi sivustolta.

Lue uusimmat uutiset

Katso kaikki uutiset

Uiminen ei ole suositeltavaa Heinolan Jyrängön uimarannalla

Uutiset - 18.07.2024 - Ympäristöterveys
Auringonkukkapelto.

Hellehaittoihin on hyvä varautua!

Uutiset - 13.06.2024 - Asumisterveys