Päijät-Hämeen ympäristöterveys toteutti 2024–6/2025 painopistevalvontaa kohdistuen OIVA-valvontaohjeen asiakokonaisuuteen ”Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet”.
Tarkastuksilla painotettiin mm. toimijan omavalvontaa, henkilökunnan osaamista, raaka-aineiden säilytystä sekä valmiiden tuotteiden gluteenittomuuden ilmoitustapaa.
Gluteenittomien tuotteiden valmistaminen vaatii erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta. Tarkastuksilla todettiin, että henkilökunnalla ei välttämättä ole riittävää tietoa gluteenittomien tuotteiden valmistukseen ja tarjoiluun liittyvistä riskeistä. Tuotteiden merkintä kirjainlyhenteillä voi aiheuttaa hämmennystä, sillä pelkän G tai GL kirjainten käyttö ruokalistoilla saattaa tarkoittaa, että tuote on gluteeniton tai se sisältää gluteenia. Erityistä huolellisuutta gluteenittomien raaka-aineiden säilytyksessä tulee myös huolehtia. Gluteenittomat tuotteet tulee säilyttää erillään tavanomaisista ja mielellään suljetussa astiassa.
Painopisteen loppuraportti.