Päijät-Hämeen ympäristöterveys selvitti kevään ja kesän 2023 aikana, ovatko ravintoloissa myytävät gluteenittomat pizzat todellisuudessa gluteenittomia. Projektissa otettiin näytteeksi pizzoja, joiden gluteenipitoisuus tutkittiin elintarvikelaboratoriossa. Elintarvikevalvojat tarkastivat näytteenoton yhteydessä gluteenittomien pizzojen valmistustavat. Näytteitä otettiin Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Orimattilan, Padasjoen ja Sysmän alueen ravintoloista.

Gluteenittomien pizzojen valmistus on yleistä ravintoloissa. Valmistaminen tapahtuu yleensä samoissa tiloissa gluteenia sisältävien tuotteiden kanssa, joten gluteenikontaminaation välttäminen edellyttää tarkkuutta ja hyvää hygieniaa raaka-aineiden varastoinnissa ja tuotteiden vamistuksessa. Asiakkaalle tuotteen sisältämä gluteeni ei ole aistinvaraisesti havaittavissa, vaan asiakkaan on pystyttävä luottamaan siihen, että hänen tilaamansa tuote on gluteeniton. Näytteitä otettiin 21 kpl. Tutkituista näytteistä 15 kpl oli vaatimustenmukaisia, eli ne sisälsivät gluteenia alle raja-arvon, joka elintarvikelainsäädännössä on asetettu gluteenittomille elintarvikkeille.

Täysin gluteenittomia oli kuitenkin vain viisi näytettä. Raja-arvo ylittyi kuudessa näytteessä, eikä kyseisiä pizzoja olisi saanut markkinoida gluteenittomina. Raja-arvon ylittäneistä ravintoloista kolme ilmoitti lopettavansa kokonaan gluteenittomien pizzojen valmistamisen. Kolme ravintolaa halusi korjata toimintatapojaan ja varmistaa pizzojen gluteenittomuuden uusintanäytteenotolla. Kaikki uusintanäytteet olivat laboratoriotutkimuksen perusteella gluteenittomia.

Elintarvikevalvojat havaitsivat useiden ravintoloiden toimintatavoissa sellaisia puutteita, jotka voivat johtaa gluteenikontaminaatioon. Esimerkiksi jauhopöly työvaatteissa, huono käsihygienia ja huolimaton pizzauunin puhdistaminen jauhoista voivat johtaa gluteenin leviämiseen. Projektin tulokset osoittavat, että elintarvikevalvonna tarkastuksissa on tarpeen jatkossakin tarkastaa gluteenittomien tuotteiden valmistustavat ja antaa ohjeistusta oikeista toimintatavoista. Toimijoilta edellytetään tuotteiden gluteenipitoisuuden laboratoriotutkimusta, mikäli toimintatavoissa havaitaan puutteita.

Lisätietoja: terveydensuojeluinsinööri Sanna Kousa

Lue uusimmat uutiset

Katso kaikki uutiset
Auringonkukkapelto.

Hellehaittoihin on hyvä varautua!

Uutiset - 13.06.2024 - Asumisterveys
Koira nauttii kesästä.

Kesälomakausi alkaa

Uutiset - 29.05.2024 - Eläimet
Ilmanvaihtoventtiili

Ilmanvaihto

Uutiset - 08.05.2024 - Asumisterveys