Eläintaudit
Viimeksi päivitetty: 15.04.2024Eläintautivalvonta ja -vastustus
Eläintautilainsäädännössä määritellään eläintaudit, joiden esiintymistä valvotaan Suomessa, sillä niiden esiintymisellä on katsottu olevan esimerkiksi kansanterveydellistä tai taloudellista merkitystä.
Tarttuvista eläintaudeista on säädetty eläintautilaissa, helposti leviävien eläintautien vastustamisesta annetussa laissa, eläintautiasetuksessa, eläintautien vastustamisesta eläinten kuljetuksessa annetussa asetuksessa ja eläintautilain nojalla annetuissa maa- ja metsätalousministeriön asetuksissa.
Eläintautien vastustamisen ylin johto kuuluu maa- ja metsätalousministeriölle (MMM). Ruokavirasto ohjaa ja valvoo keskushallinnon viranomaisena lainsäädännön toimeenpanoa ja noudattamista.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärit huolehtivat lainsäädännön täytäntöönpanosta ja noudattamisen valvonnasta toimialueellaan, johon Päijät-Hämeen ympäristöterveys kuuluu. Paikallistasolla eläinlääkintähuollon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Päijät-Hämeen ympäristöterveyden kunnaneläinlääkärit ja valvontaeläinlääkärit.
Eläintaudeista ilmoittaminen
Mikäli epäilet eläimessäsi vastustettavaksi määrättyä eläintautia, ota välittömästi yhteys kunnaneläinlääkäriin. On tärkeää, että mahdollisen tarttuvan taudin leviäminen estetään ajoissa eikä tartunta ehdi levitä muille tiloille tai muihin eläimiin. Mikäli epäilys taudista herää, on kaikki eläin- ja ihmisliikenne tilalla estettävä, kunnes tautitilanne on kartoitettu tarkemmin.
Vakavaa eläintautia epäiltäessä on siitä viipymättä ilmoitettava kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Ilmoitusvelvollisia ovat eläinlääkärit ja laboratoriot, sekä eläimistä vastuussa olevat toimijat ja muut henkilöt, jotka osallistuvat eläinten tutkimiseen, hoitoon, käsittelyyn, kuljetukseen, lopetukseen, teurastukseen, metsästykseen, pyyntiin, perkuuseen tai tarkkailuun. Eläimistä vastuussa olevan toimijan on ilmoitettava myös mahdollisesti vakavaan eläintautiin viittaavasta eläinten joukkosairastumisesta tai -kuolemasta, tai oleellisesta eläinten käyttäytymiseen tai tuottavuuteen liittyvästä muutoksesta, joka voi viitata vakavan eläintaudin esiintymiseen.
Ruokavirasto, aluehallintovirasto tai kunnaneläinlääkäri tiedottavat puolestaan eläintautien esiintymisestä joko yleisesti kaikille tai kohdennetusti niille, joiden toimintaan eläintaudin esiintyminen vaikuttaa, kuten teurastamoille tai meijereille.
Pitopaikka ja eläintaudeilta suojautuminen
Eläinliikenne pitopaikkojen välillä aiheuttaa suuren riskin eläintautien siirtymiseen ja tarttumiseen eläimestä toiseen. Lisäksi rehut, sukusolut, alkiot, kuljetusajoneuvot, työkoneet, eläinten hoidossa käytettävät tarvikkeet ja välineet sekä suojavaatteet voivat aiheuttaa riskin, mikäli hygienia ja suojaustoimet eivät ole riittävät. Toimijalla itsellään onkin suuri vastuu eläintautien leviämisen ehkäisyssä.
Eläintautilain 441/2013 7§ mukaisesti pitopaikasta vastuussa olevalla toimijalla on velvollisuus suojata pitopaikkansa eläintaudeilta riittävällä tavalla pitopaikan toimintaan nähden. Alkutuotantopaikkojen on laadittava valituista menettelytavoista kirjallinen kuvaus, jonka voi liittää alkutuotantopaikan omavalvonnan kuvaukseen.
Tuotantoeläinten terveydenhuolto
Tuotantoeläinten terveydenhuolto ylläpitää ja edistää eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä lisää osaltaan elintarviketurvallisuutta. Toimivan terveydenhuoltojärjestelmän avulla voidaan tehokkaasti ehkäistä ja seurata tarttuvien tautien sekä tuotantosairauksien esiintymistä tiloilla. Tällä hetkellä valtakunnallinen terveydenhuolto-ohjelma ja asianmukainen toteutumisen seurantajärjestelmä on nautatiloille tarkoitettu Naseva ja sikatiloille tarkoitettu Sikava. Terveydenhuoltojärjestelmästä voit tiedustella oman alueesi eläinlääkäriltä.
Vesiviljelylaitosten terveysvalvonta
Vesiviljelylaitosten tarkastukset ja näytteenotto tehdään pääosin riskiperusteisesti. Kunnaneläinlääkäri tekee tarkastukset vesiviljelylaitoksiin ja suorittaa näytteenoton aluehallintoviraston ohjeistamalla tavalla. Tarkastusten tarkoituksena on havainnoida eläimiä ja etsiä tarttuvien kala- tai raputautien oireita sekä tarkastaa että pitopaikan toiminnassa noudatetaan lainsäädäntöä.
Valvontaeläinlääkäreiden sähköpostiosoite on elainsuojelu(at)hollola.fi
Valvontaeläinlääkäri puh. 044 480 1184