Ilmanvaihdolla varmistetaan, että asunnossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta voit asukkaana vaikuttaa hyvään sisäilman laatuun ja energiatehokkuuteen. Selvitä, millainen ilmanvaihtoratkaisu kotonasi on, ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.

Puutteellisesti ja huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten kroonista nuhaa ja yskää, ihon kuivumista, päänsärkyä ja väsymystä. Erityisesti allergiakodeissa ilmanvaihdon toimivuudesta on huolehdittava kunnolla.
Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen ja poistaa rakennuksessa syntyvät epäpuhtaudet. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman.

Painovoimainen ilmanvaihto

Vanhemmissa kerros- ja pientaloissa on tavallisesti painovoimainen ilmanvaihto. Tuloilmaa saadaan ulkoilmaventtiileistä tai ikkunan ilmanvaihtoaukoista asuinhuoneisiin ja poistoilma ohjautuu keittiön, vaatehuoneen ja kylpyhuoneen kautta poistoilmakanavaan.

Ilmanvaihto perustuu paine- ja lämpötilaeroihin. Kesällä painovoimainen ilmanvaihto on heikko ja joudutaan tuulettamaan ikkunan kautta. Talvella ilma voi vaihtua liiankin tehokkaasti, mikäli ei huolehdita venttiilien säätämisestä pienemmälle. Ilmanvaihtoventtiileitä ei kuitenkaan saa missään tapauksessa sulkea kokonaan.

Koneellinen ilmanvaihto

Koneellisia ilmanvaihtojärjestelmiä on kahta päätyyppiä: koneellinen poistoilmanvaihto ja koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Koneellisen ilmanvaihdon huolto ja puhdistus kuuluu taloyhtiöissä taloyhtiöille ja kiinteistöhuollolle ja omakotitaloissa asukkaalle ja kiinteistön omistajalle.

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa keittiön, märkätilojen ja vaatehuoneiden ilmanvaihtoventtiileistä imetään ilmaa puhaltimilla kanavien kautta ulos ja korvausilma virtaa sisään ikkunoiden yhteydessä tai seinissä olevista ulkoilmaventtiileistä. Mikäli asunnossa ei ole korvausilmaventtiilejä, olisi suotavaa suunnitella venttiilien asennus asiantuntijan kanssa hallitun korvausilman takaamiseksi.

Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa myös tuloilma puhalletaan asuntoon ilmanvaihtokoneen kautta. Tuloilmaventtiilit sijaitsevat oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa. Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista. Kaikki ilmanvaihtokoneet vaativat puhdistusta ja säätämistä, jotta ne toimivat oikein ja energiatehokkaasti. Tutustu laitteen valmistajan käyttöoppaaseen ja pyydä tarvittaessa ammattilainen apuun.

Koneellisen ilmanvaihtolaitteen likaisuus havaitaan tuloilman tunkkaisesta hajusta. Yleensä hajun lähteenä ovat komponentteihin ja kanavistoon kertynyt pöly sekä ulkoilmasta tulleet epäpuhtaudet. Eniten likaa kertyy suodattimelle, lian kerääminenhän on sen tehtävä. Suodattimelle pinttynyt lika alkaa kuitenkin tuottaa hajua jo muutamassa kuukaudessa. Suodattimen hygieeninen vaihtotarve selviää parhaiten likaisuutta tarkastelemalla. Kaupunkialueilla hygieeninen vaihtoväli on 3–6 kuukautta. Käyttämällä esisuodatinta voidaan suodatinkustannuksia pienentää, sillä vaihtamalla esisuodatin 3–6 kuukauden välein säilyy varsinainen suodatin (ja muut komponentit) pidempään puhtaana ja hajuttomana. Ilmanvaihtolaitteen likaantuminen haittaa myös sen normaalia toimintaa.

Testaa toimiiko ilmanvaihto helpolla talouspaperitestillä

Laita talouspaperi poistoventtiilin päälle keittiössä, vaatehuoneessa ja kylpyhuoneessa. Jos paperi pysyy itsestään venttiilin päällä, on siellä jonkunlaista imua, jolloin ilmaa poistuu asunnosta. Laita paperi tuloilmaventtiilin päälle makuuhuoneiden tai olohuoneen seinässä tai ikkunan yläkarmissa. Jos paperi väreilee, niin sieltä tulee ilmaa asuntoon sisään.

Asukas, huolehdi seuraavista asioista:

  • tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistuksesta ja mahdollisesta suodatinten pesusta tai vaihdosta vähintään 2 kertaa vuodessa
  • keittiön liesituulettimen suodattimet kannattaa puhdistaa useita kertoja vuodessa
  • tuloilmaventtiilien säätö kesä- tai talviasentoon vuodenajan mukaan
  • tuuleta talvella ikkunan kautta ripeästi, mieluiten ristivedolla, ja sulje sitten ikkunat.
Paperi venttiilissä.
IV esisuodatin

Lue uusimmat uutiset

Katso kaikki uutiset

Eläinlääkäripalvelut viikoilla 51-1

Uutiset - 19.12.2024 - Eläimet
Varautumiseen liittyviä tarvikkeita.

Häiriötilanteeseen varautuminen

Uutiset - 21.11.2024 - Ympäristöterveys
Vastasyntyneet karitsat

Eläinlääkäripalvelut viikoilla 42-44

Uutiset - 14.10.2024 - Eläimet