Sinilevät ovat joidenkin uimavesien jokakesäinen riesa. Sinileviä on jo esiintynyt usealla rannalla ja tämän odotetaan yleistyvän, kun säät lämpenee. Heinä-elokuussa voi syntyä nopeasti suuria levämassoja, jotka nousevat tyynellä säällä nousevat veden pintaan leväkukinnoiksi. Sinilevän esiintyminen rannoilla voi vaihdella päivän aikana mm. sään ja virtausten vaikutuksesta, joten uimarin kannattaa aina itse arvioida sinilevän määrää vedessä.

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon. Runsas sinilevämassa värjää veden vihertäväksi ja muistuttaa vihreää maalia tai kellanvihreää hernerokkaa veden pinnassa tai rannassa. Sinilevän hajua kuvaillaan usein maamaiseksi, homeiseksi ja tunkkaiseksi.

Hämeen ilmastoturvahankkeen yhteydessä laadittiin infojuliste sinilevien tunnistamiseksi ja määrän arvioimiseksi.

Osa sinilevistä tuottaa myrkkyjä, ja myrkyllisten levien erottaminen on silmämääräisesti mahdotonta. Siksi veden käyttöä on aina syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa määrin sinilevää. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa veteen mm. ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Jos vedessä on sinilevää, muista nämä asiat:

  • Älä ui sinileväisessä vedessä.
  • Älä täytä paljua sinileväisellä vedellä.
  • Älä päästä lapsia tai lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan – vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä.
  • Vettä ei saa käyttää löylyvetenä.
  • Vettä ei suositella pesuvedeksi.
  • Vettä ei suositella tiskivedeksi.
  • Vettä ei suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.
  • Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä tulisi välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä.

Sinilevästä saadut oireet vaihtelevat, ja ne ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Tyypillisiä sinilevästä saatuja oireita ovat iho-oireet, vatsaoireet, flunssan kaltaiset oireet esim. päänsärky tai silmien ärsytys. Jos altistut sinileville, peseydy mahdollisimman nopeasti vesijohtovedellä, vaikka et saisikaan oireita. Lieviä oireita voi helpottaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla, mutta voimakkaammista oireista kärsivien on oltava yhteydessä terveydenhuoltoon.


Mikäli havaitset yleisellä uimarannalla sinilevää ja rannan ilmoitustaululla ei ole levästä kertovaa varoitusta, ilmoita siitä terveydensuojeluviranomaiselle tai rannan ylläpitäjälle, joiden yhteystiedot löytyvät ilmoitustaululta.

Lisää tietoa:

Lue uusimmat uutiset

Katso kaikki uutiset
Uimavesinäytteenotto

Uimavesien valvonta

Uutiset - 09.05.2025 - Ympäristöterveys
Jäätelöpallo.

Jäätelökioskin huoneentaulu

Uutiset - 28.04.2025 - Elintarvikkeet